Zo helpt FME bij het opsporen van ontplofbare oorlogsresten in Nederland

Met deze 6 stappen haal jij meer rendement uit jouw opleiding
11 oktober 2021
Wie heeft de RED Velvet gewonnen?
8 juni 2022

Van luchtfoto's naar blauwdrukken

Samen met AVG Explosieven Opsporing Nederland is onze klant Gunneman GIS & Geomatics onlangs een bijzonder project gestart. De kernactiviteit van AVG is het opsporen van ontplofbare oorlogsresten in Nederland, Duitsland en België. Samen werken beide organisaties om grote hoeveelheden voetafdrukken van luchtfoto’s te digitaliseren. Deze foto’s zijn door vliegtuigen genomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een van de projectdoelen is om deze luchtfoto’s op te vragen uit de database waar deze worden bewaard in Engeland. Aangezien hier per foto kosten aan verbonden zijn, is het belangrijk dat de juiste voetafdrukken worden gegenereerd zodat de juiste foto’s kunnen worden opgevraagd. Daarom is er gevraagd om de voetafdrukken van het fotomateriaal te automatiseren. Hiervoor wordt een tool ontwikkeld die de organisatie zelf kan inzetten.

FME Server App

Voor dit project koos Gunneman GIS & Geomatics voor FME, omdat deze software zich perfect leent voor het manipuleren van geografische data en dit stapsgewijs en visueel kan worden opgebouwd. Daarbij maakt FME het de gebruiker makkelijk om de oplossingsrichting tussentijds te controleren. Na oplevering wordt er met FME Server een App van de workspace gemaakt die AVG zelf kan gebruiken zonder enige kennis van FME nodig te hebben.

Voordat er gestart wordt met de complete data, is er eerst gekozen voor testdata. Deze test data bestond uit 3 verschillende soorten bestanden:

Oude kaarten uit de Tweede Wereldoorlog waar de voetafdrukken van de luchtfoto’s op zijn getekend.
Bestanden die de route van de verschillende vluchten in Shapefiles hadden opgenomen.
Een Excel lijst met de gegevens per run in tabelvorm.

De vliegtuigen hebben ten tijde van de Tweede Wereldoorlog verschillende ‘runs’ (trajecten) boven Nederland gevlogen. Deze runs liggen kriskras over Nederland heen en zijn in een Shapefilebestand in de vorm van lijnen opgenomen. Per run zijn er een aantal foto’s gemaakt; dit aantal verschilt per run.

Dankzij FME een gedigitaliseerde voetafdruk
In FME zijn verschillende stappen ondernomen om tot een gedigitaliseerde voetafdruk te komen.

Allereerst zijn de voetafdrukken gegenereerd aan de hand van het aantal foto’s per run.
Daarna zijn deze voetafdrukken aan de hand van de rotatie van de lijn die de run heeft gemaakt geroteerd.
Als laatste stap moest de voetafdruk nog in het midden van de run worden geplaatst.

FME Server App

Tijdens dit proces zijn er meerdere stappen doorlopen om de voetafdrukken op de juiste positie ten opzichte van de lijn te krijgen. Door de originele ingetekende voetafdrukken onder de gedigitaliseerde voetafdrukken te leggen, kon er gekeken worden of het origineel overeenkomt met het gedigitaliseerde eindresultaat. Dit bleek in veel gevallen overeen te komen. In de getekende kaart uit 1945 is echter voor het visueel aspect de tussenliggende foto weggehaald. Dit is te zien in onderstaande afbeelding (linker afbeelding heeft 3 voetafdrukken per run, rechter afbeelding heeft er 2 per run).

Om de FME tool te kunnen gebruiken is er een FME Server App ontwikkeld. Met deze app kan de tool met één klik worden aangezet en verschijnt er binnen no time een URL waarmee het resultaat kan worden gedownload. Het fijne van een FME Server App is dat de gebruiker geen kennis van FME nodig heeft. Daarnaast is de FME Server App 24/7 beschikbaar voor gebruik. Als alternatief kunnen FME Server apps worden ingeroosterd op bepaalde tijden om bijvoorbeeld kosten te besparen.

Tips: voetafdrukken van luchtfoto’s genereren met FME

Voor het automatisch genereren van voetafdrukken moet er rekening gehouden worden met verschillende zaken: Er zijn verschillende methodes om de voetafdrukken ten opzichte van de lijn te positioneren. In dit geval bleek een goniometrische benadering de beste aanpak te zijn.
Geef duidelijk aan welke attributen er aangeleverd dienen te worden als input voor de App om te werken, dit voorkomt complicaties na het opleveren van de app.
Deel het proces op in stappen en gebruik de Inspector Transformer bij elke stap van het proces om de tussenresultaten te controleren.
Gebruik de Sampler Transformer om een klein deel van de dataset te gebruiken tijdens het opbouwen van de workspace, zo zet je sneller workspace op.

Over Gunneman GIS & Geomatics

Gunneman GIS & Geomatics richt zich op Geo-ICT-oplossingen, detachering en innovatie. Met behulp van FME-technologie verbeteren zij middels automatisering en integratie informatievoorzieningen. Daarnaast detacheert Gunneman GIS & Geomatics GIS-specialisten en (Geo) datascientists. Hierbij krijgt met name de persoonlijke ontwikkeling van (gedetacheerd) personeel veel aandacht.


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/redgeographics.com/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Inge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nederlands