Data trouble? Niet met GISArts!

3 manieren voor het valideren van JSON
8 februari 2021
Ontdek waar de gemeente Helmond FME voor gebruikt
19 juli 2021

Zo garandeert GISArts dat je data altijd op orde is met FME

De Brabantse onderneming GISArts is dagelijks bezig met Geo-Registratie voor zowel gemeenten, provincies als MKB organisaties. Dankzij duidelijke weergave van de geografische data, kunnen organisaties onderbouwde beslissingen nemen op basis van geografische informatie na een scherpe analyse. Denk hierbij aan het analyseren van een ideale locatie voor een bedrijf of winkel of de toetsing van BAG versus WOZ. Voor het maken van een correcte analyse, is het controleren van de brondata noodzakelijk. Hiervoor gebruikt GISArts de software FME. In dit blog leggen we uit hoe GISArts dit toepast.

Correcte data is essentieel

Het op orde hebben van brondata om actuele analyses te maken klinkt logisch, maar in de praktijk blijkt dit soms nog een uitdaging. Zeker wanneer de data uit verschillende databases afkomstig is. Daarom heeft GISArts met FME een workbench opgezet die de brondata continu controleert en ervoor zorgt dat het aan de minimumeisen voldoet. Je wil bijvoorbeeld niet dat de data verouderd is of dat er een virus in de data verborgen zit. Dit doen ze door middel van data validatie.

Actualiteit van data

Voor het maken van de juiste analyse is actualiteit belangrijk. GISArts heeft vaak te maken met externe dataleveranciers en brengt de data uit verschillende bestanden samen en levert deze in een overzicht terug. FME controleert of de data nog actueel is en geeft een melding wanneer de brondata verouderd is. Op dat moment wordt er automatisch een mail verstuurd naar de bronhouders om aan te geven dat de data niet meer actueel is.

Wanneer data valideren?

Naast het regelmatig controleren van data zijn er ook momenten wanneer de data gevalideerd moet worden. Dit is noodzakelijk op de volgende momenten:
Datamutatie
Publiceren van dataset
Vernieuwen van Datasets

Validatie controle in de praktijk

Bij fouten wordt er direct een mail verstuurd. “Hierdoor voorkomen we dat de klant een fout ervaart en worden er in de besluitvorming geen onnodige fouten gemaakt” vertelt Fons. Het herstellen van foutieve besluitvorming door gebruik van verouderde data kost veel tijd en kan op deze manier voorkomen worden.

GISArts

GiSArts is al ruim 15 jaar actief in het geo werkveld en werk onder andere met de producten van COOK. Deze Brabantse onderneming serveert niet alleen geo-registratie, maar ook geo-publicatie. Meer weten over GISArts? Bezoek dan de website: Gisarts.nl

Benieuwd hoe jouw organisatie de data up to date kan houden?

Wij van Red Geographics zijn er om te helpen met al jouw data uitdagingen. Dat doen we door het leveren van de juiste software in combinatie met het geven van training of consultancy. Het is onze missie om meer waarde uit data te halen door middel van het combineren van honderden verschillende bronnen met FME, het nummer 1 platform voor ruimtelijke data.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nederlands