FME voor beginners

Het ontstaan van Evil Duckie
23 maart 2020
We begrijpen dat het lastig kan zijn om uit te vogelen waar u moet beginnen wanneer u nieuw bent met de Safe software FME. Zo zijn er verschillende licenties (Form, Flow, Flow Dashboard en Flow Hosted), met daarin ook weer verschillende mogelijkheden. Ook wanneer u niet met geografische gegevens werkt, lees dan vooral verder! FME kan namelijk veel meer dan alleen GIS data verwerken. In dit blog beginnen we bij het ontstaan van FME en laten we u kennismaken met de kracht FME. Wilt u meer lezen over de verschillende licenties, lees dan hier verder.

In deze blog zullen wij onderstaande onderwerpen bespreken:
Ontstaan FME (Feature Manipulation Engine)
Hoe werkt FME?
Wat is een Transformer?
Ik wil graag aan de slag met FME, waar begin ik?

Heeft u een vraag die hier nog niet tussen staat? Laat het ons hier weten.

Het ontstaan van FME (Feature Manipulation Engine)
In 1993 heeft Safe Software FME ontwikkeld om andere ondernemingen te helpen met het delen van kaarten. Het was toen al wel mogelijk om kaarten met elkaar te delen, maar het was een tijdrovende klus en daarnaast ging er veel informatie verloren. De oprichters van Safe zagen waar het fout ging en hebben FME ontwikkeld om dat probleem op te lossen.
Wij willen anderen ondersteunen met het verwerken en transformeren van (ruimtelijke) gegevens. Zo zijn wij sinds 2006 partner van Safe Software, bezoeken we wereldwijd FME events en zijn we trots op onze persoonlijke band met de oprichters van Safe Software. Om onze expertise te onderstrepen zijn we moderator op de FME community en lossen we problemen op van andere FME gebruikers. U kunt trouwens ook lid worden van deze FME community, klik hier om er eens een kijkje te nemen.
Ondertussen is FME doorgegroeid tot hét data-integratieplatform met de beste ondersteuning voor ruimtelijke gegevens wereldwijd. Het ondersteunt ruim 450 formats en wordt tegenwoordig voor veel meer gebruikt dan alleen het transformeren van ruimtelijke gegevens.

Hoe werkt FME?
FME brengt data bij elkaar ongeacht de format waarin het in geschreven is. De kracht van FME ligt in het gebruik van Transformers voor het verwerken van data. Dat betekent dat FME data bij elkaar brengt uit verschillende bestanden, vanuit verschillende organisaties om vervolgens een dataset te ontwikkelen die alleen waardevolle en bruikbare informatie bevat. Dit gebeurt in FME Workbench. U kiest zelf welke data u nodig heeft is en verwijdert gemakkelijk data die niets toevoegt aan het resultaat. FME Workbench bevat een verzameling Transformers die elk een bepaalde actie uitvoert. Door deze Transformers te combineren in een stroomschema-achtige omgeving is het mogelijk om snel complexe processen op te zetten. De visuele aanpak, samen met de drag-en-drop bewerkingen maken de FME Workbench een fantastische ontwikkelomgeving.

Wat is een Transformer?
Een Transformer is een object in FME Workbench en hier zijn er in totaal bijna 500 van. Zo'n Transformer kan bijvoorbeeld data samenvoegen, gegevens splitsen of verschillende bestanden omzetten naar eenzelfde bestand. Met behulp van Transformers krijgen we de mogelijkheid om data te manipuleren. We kunnen de structuur van data veranderen, ofwel; reorganiseren. Geen paniek, u hoeft ze niet allemaal te kennen of te gebruiken. Er wordt vaak maar een beperkt aantal Transformers gebruikt. Benieuwd naar de meest gebruikte FME Transformers? Kijk hier voor het totale overzicht. Hier staan de meest gebruikte Transformers bovenaan.

Ik wil graag aan de slag met FME, waar begin ik?
Wij adviseren u graag met het kiezen van de juiste licentie. Wij inventariseren samen waarvoor u FME zou willen gebruiken. Er is namelijk de keuze uit FME Form, FME Flow en FME Flow Hosted.

FME FormFME FlowFME Flow DashboardsFME Flow Hosted
Verbind en transformeer uw data en bouw een workflow in FME Form.

Ontdek meer
Automatiseer uw workflows en laat ze draaien wanneer het u het beste uitkomt. 's Nachts bijvoorbeeld.

Ontdek meer
Beschik over de juiste gereedschappen om het functioneren van de server te managen en krijg inzicht in uw FME gebruik.

Ontdek meer
Maak gebruik van FME Flow zonder investeringen in hardware en software.

Ontdek meer

Na aanschaf staat FME snel op uw computer, hierin bieden wij de bijbehorende ondersteuning waar nodig. Wanneer u nieuw bent met onze software, adviseren wij onze kickstart basistraining voor meer gebruiksplezier. Hier leest u meer over onze trainingsmogelijkheden.

Probeer FME 14 dagen gratis
Als u eerst FME wilt proberen zonder verplichtingen, kunt u hier de demo versie downloaden. Dit is een evaluatie-licentie voor 14 dagen waarmee u alle aspecten kunt uitproberen. Als u vragen heeft tijdens deze periode kunt u uiteraard contact opnemen met ons.

Comments are closed.

Nederlands