FME Licenties

Het ontstaan van Evil Duckie
23 maart 2020
FME-abonnementen voor organisaties
1 mei 2020
Safe heeft een aantal verschillende licentievormen van FME. Soms kan het ingewikkeld zijn om uit te zoeken welke het beste bij je behoefte past. In deze blog beschrijven we de licenties voor individuele gebruikers. Ben je meer geïnteresseerd in de abonnementen voor organisaties die Safe aanbiedt, lees dan hier verder.
FME is in te delen in vier varianten, namelijk:
FME Desktop
FME Server
FME Cloud
FME Thuislicentie (bonus editie)
Per variant zijn er twee types. Daar gaan we eerst op in.

FME licenties kunnen fixed of floating zijn. Fixed houdt in dat er op één computer gewerkt kan worden en is daardoor gebonden aan één gebruiker. Dit licentietype kun je niet met anderen delen. Floating daarentegen houdt in dat meerdere gebruikers er gebruik van kunnen maken, alleen niet tegelijkertijd. Dit is vooral handig op het moment dat je zelf af en toe in FME werkt en een andere collega ook niet de hele dag ermee bezig is. Floating licenties bevatten inhoudelijk exact hetzelfde als de fixed licenties, alleen betaal je meer voor de flexibiliteit die het oplevert.

FME Desktop

FME Desktop aanschaf is inclusief een permanente licentie en een jaar aan gratis onderhoud. Hierdoor heb je recht op de software updates en krijg je voorrang op het moment dat je ondersteuning nodig hebt.
FME Desktop komt in drie edities.

De eerste editie is de FME Professional.

Wat kost het?
FixedFloating

€2.000

€5.700

Extra gelijktijdige users kosten €1.900 per stuk.
Wat krijgt u?
FME Workbench
FME Data Inspector
Toegang tot FME Hub, de FME User Community
Ondersteuning voor 425+ formats
Toegang tot 475+ Transformers
Kan op Windows, Mac en Linux
Compatibel met FME Server en Cloud
Eerste jaar gratis onderhoud*
Gratis technische ondersteuning
* Daarna kost het onderhoud 20% van het aankoopbedrag per jaar

FME Esri

FixedFloating

€3.000

€7.800

Extra gelijktijdige users kosten €2.600 per stuk.
Deze editie bevat alles wat FME Professional ook heeft, plus 5 extra readers en 5 extra writers. Deze readers en writers kunnen specifieke Esri formats lezen en verwerken, zoals Esri ArcGis en Esri Geodatabase.

FME Database

FixedFloating

€5.200

€9.500

Extra gelijktijdige users kosten €3.200 per stuk.
Deze editie bevat alles dat FME Esri ook heeft, plus 3 extra readers en 18 extra writers die het aantal formats die FME kan lezen en verwerken vergroten.
En afhankelijk van het aantal gebruikers dat je hebt, kunnen floating licenties al snel financieel gezien aantrekkelijk worden.

Klein voorbeeld met vier medewerkers. Stel dat iedereen FME nodig heeft. Met vier fixed licenties komt de prijs neer op zo’n €20.800. Met vier floating licenties komt de prijs uit op €19.100. Als deze medewerkers niet allemaal op hetzelfde tijdstip met FME hoeven te werken, zouden drie (misschien zelfs twee) licenties al genoeg zijn. Dan komt de prijs neer op €15.900 (of zelfs €12.700).

FME Upgrades
Het is eenvoudig om je FME editie te upgraden. Je betaalt namelijk alleen het prijsverschil met de uitgebreidere editie. Heb je geen geldig onderhoudscontract? Dan moet die eerst met terugwerkende kracht verlengd worden.

FME Server

FME Server automatiseert de gemaakte workflows. Je kunt ervoor kiezen om ze op een bepaalde tijd van de dag te laten draaien of je stelt een trigger in om je workspace te laten starten. Dit kan bijvoorbeeld een mail zijn die binnenkomt. Zo hoeven repeterende taken niet meer handmatig uitgevoerd te worden, maar gebeurt het automatisch op een moment dat jou het beste uitkomt.
Let wel op, om de workspace te bouwen heb je FME Desktop nodig. In de nieuwste versie van FME 2020 is geen Desktop meer nodig om je workspace te uploaden naar Server, wel nog steeds om de workspace te bouwen.
FME Server verwerkt één job per keer. Zijn er meerdere, dan komen die in de rij te staan. Blijkt dat je meer Engines nodig hebt om je jobs op tijd uit te voeren, kun je gemakkelijk een (of meerdere) Engines erbij kopen.

€12.500

Extra Engines

€5.500

Optioneel en per Engine
Wilt je het FME gebruik in de gaten kunnen houden, dan kunt je daar FME Dashboards voor gebruiken.

Pay As You Go FME Server
Een nieuwe optie in de nieuwste update van FME 2020 is de Pay as you go FME Server Engines.
Hier is gewoon een normale FME server licentie voor nodig, maar als je niet altijd evenveel Engines nodig hebt, is het mogelijk om een of meerdere Engines op pay as you go zetten.
Dan betaal je alleen voor de periodes dat je ze gebruikt. Je koopt van te voren credits in en die tellen af naarmate ze worden gebruikt. Dit is vooral handig als je af en toe grotere jobs te verwerken krijgt.

FME Cloud

FME Cloud is beschikbaar in twee varianten. Je kunt per uur betalen, waarbij je alleen maar betaalt wat je gebruikt. Denk je het toch veel nodig te hebben of verwacht je veel grote en/of zware jobs, kun je ervoor kiezen om een jaarabonnement af te sluiten. In de meeste gevallen levert dit een besparing op van ongeveer 40% ten opzichte van het uurtarief.

UurtariefCoresRamJaarabonnement
$0.902Starter4 GB$4.300
$1.502Standard8 GB$7.500
$2.804Professional16 GB$14.400
$6.0016Premium64 GB$30.000
$10.0048Enterprise192 GB$50.000

Ook betaal je voor het overzetten van de data en de opslag ervan. Dit bedrag is doorgaans 7 dollar per maand. Het ligt eraan hoeveel data je verwerkt en opslaat. Op de site van Safe staat een rekenhulp om een indicatie te geven voor uw bedrijf of organisatie, maar daarvoor kun je ook bij ons terecht.
Je hebt bij elke optie een onbeperkte hoeveelheid Engines. Let er wel op dat de performance bij grotere jobs beperkt wordt door de het geheugen en de capaciteit van de processor. Daarom raden wij aan om met één Engine per core te beginnen.

FME Home Editie

Werkt je bij een bedrijf dat FME heeft? Dan komt je in aanmerking voor de gratis thuislicentie van FME Desktop.
Dit kun je gebruiken om automatisch updates over het weer te twitteren. Misschien wil je wel uw hardloop- of fietsroute tracken of gewoon experimenteren met de nieuwste functionaliteiten. Het is allemaal mogelijk, zolang je deze thuislicentie alleen voor persoonlijke doeleinden gebruikt. Deze licentie vraag je eenvoudig hier aan via de website van Safe.

Wij helpen je graag met het uitzoeken welke licentie het beste bij je en jouw bedrijf past. Neem voor hulp, vragen of interesse contact met ons op via onderstaande button.

Ik wil FME hebben!

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/redgeographics.com/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Inge

Comments are closed.

Nederlands