Data trouble? Niet met GISArts!
4 juni 2021
Met deze 6 stappen haal jij meer rendement uit jouw opleiding
11 oktober 2021

Ton van Hoof werkt als GIS expert binnen de gemeente Helmond. In 2012 ontdekte hij FME voor het eerst. Vandaag de dag helpt hij diverse afdelingen binnen de gemeente met deze krachtige software tool. In dit blog beschrijven we drie voorbeelden waar de gemeente Helmond FME voor inzet en vertelt Ton over zijn persoonlijke ervaring.

1. Samenvoegen van data
Afdeling vergunningen heeft een duidelijke geografische kaart nodig die de gebouwen weergeeft inclusief administratieve gegevens. Deze gegevens staan verspreid in verschillende bestanden en databases. De administratieve gegevens zijn opgeslagen in een Oracle database, de locatiedata in de BAG. Deze twee bestanden worden met FME gecombineerd en getransformeerd naar één bestand. Dit nieuwe bestand wordt geüpload in de Oracle database, de plek waar collega’s het bestand openen in het gewenste bronbestand. Deze data transformatie gebeurt volledig met FME.

2. Oppervlakte bepalen
Er komt een nieuw bestemmingsplan binnen de gemeente. Hiervoor is het belangrijk om de oppervlaktes te berekenen, te achterhalen wat er momenteel op de percelen staat en wie de eigenaren van de percelen zijn.

“Zonder FME is dit zeer omslachtig en daarnaast is de kans op fouten enorm groot. Met FME voorzie ik mijn collega binnen 30 minuten van alle benodigde gegevens, inclusief de bijbehorende contactgegevens. Daarnaast kan ik rekening houden met de nodige privacy gegevens.” Aldus Ton.

3. Wekelijkse Analyses
De afdeling veiligheid en naleving ontvangt wekelijks een CSV bestand met daarin alle criminele activiteiten binnen de gemeente. Met behulp van FME wordt de data uit het CSV bestand gecategoriseerd en automatisch getransformeerd naar een duidelijk rapport en weggeschreven naar een Excel bestand. “Iedere maandag komt het CSV bestand per mail binnen. Het automatiseren van deze workflow bespaart niet alleen veel tijd, maar het zorgt er ook voor dat de afdeling de gegevens tijdig in handen heeft. Zelfs tijdens bijvoorbeeld mijn vakantie loopt deze workflow door” vertelt Ton.

Of Ton ooit nog zonder FME wil?
“In het begin kon ik me niet voorstellen dat mijn destijds favoriete software ArcGIS zou vervangen worden voor iets anders. Dat is nu dus wel degelijk gebeurd in 2012. Als ik FME niet had, zou ik onthand zijn of ander werk zoeken. Mijn collega vroeg laatst letterlijk of ik mijn toverdoos even tevoorschijn kon halen. Hij doelde daarmee natuurlijk op FME.”

Samenwerking met Red Geographics
“Hans reageert snel, dat vind ik een enorm pluspunt. Hij weet bijna alles, is goed bereikbaar en ik vind het fijn om altijd met dezelfde persoon contact te hebben.”

Benieuwd wat FME voor jouw organisatie kan betekenen?
Vertel ons jouw uitdagingen en wij denken graag efFMEe. Mailen mag naar info@redgeographics.com of neem contact met ons op via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nederlands