De wereld is een vleermuis

Ervaringen van een beginnende cartograaf
10 november 2020
3 manieren voor het valideren van JSON
8 februari 2021

De wereld is een vleermuis

De wereld is rond, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar hoe kan dit het beste weergegeven worden op een kaart? Luca Concialdi ontwikkeld in 2015 de Cahill-Concialdi projectie. Deze is voortgebouwd op het werk van Gene Cahill. Het resulteert in een conforme projectie, wat simpelweg betekent dat het de vormen van de continenten behouden blijven.
Cahill - Concialdi projectie Bij het ontwikkelen van deze projectie zijn de volgende punten leidend:
  • Het noordelijk halfrond moet een geheel zijn, zonder onderbrekingen.
  • De grootste landmassa ligt op het noordelijk halfrond waardoor men in staat moet zijn om van Japan naar Canada te reizen via Rusland, Scandinavië en Groenland, zonder van de kaart af te vallen.
  • De enige onvermijdelijke onderbreking van het noordelijk halfrond is de 170° west meridiaan. Deze meridiaan loopt door de Beringstraat zodat Rusland niet onderbroken wordt.
  • Nieuw Zeeland moet op hetzelfde deel van de kaart liggen als Australië, zoals in bijna alle wereldkaarten gebruikelijk is.
Wanneer je goed naar de kaart kijkt, valt het je op dat Antarctica in twee delen is opgeknipt. Een weloverwogen beslissing, vertelt Luca. “ Ik heb besloten dit te doen om twee redenen: Ten eerste om de symmetrie van de kaart te behouden en ten tweede omdat dit continent op een van de non-conforme punten van de projectie ligt. Als je twee kaarten zou pakken en tegen elkaar aan zou leggen zou je zien dat Antarctica zijn ronde vorm verliest en flink groter is dan het zou moeten zijn.”
Na 5 ontwikkelings jaren is deze prachtige kaart klaar om gedeeld te worden. Het heeft geresulteerd in een originele weergave van de planeet, die ook wel gezien wordt als de ‘vleermuis’ projectie . Wij van Red Geographics zijn trots om ons steentje binnen dit project bij te mogen dragen. Bestel hier jouw exemplaar.

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/redgeographics.com/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nederlands