FME voor beginners

We begrijpen dat het lastig kan zijn om uit te vogelen waar u moet beginnen, wanneer u nieuw bent met de Safe software FME. Zo zijn er verschillende licenties (Desktop, Server, Server Dashboard en Cloud), met daarin ook weer verschillende mogelijkheden. Wanneer u met geografische gegevens werkt (GIS specialist), lees dan vooral verder. FME gaat u geweldige mogelijkheden bieden! Tegenwoordig kan FME veel meer dan alleen GIS data verwerken. In dit blog beginnen we bij het ontstaan van FME en laten we u kennismaken met de kracht FME. Wilt u meer lezen over de verschillende licenties, lees dan hier verder.

In deze blog zullen wij onderstaande onderwerpen bespreken:
Ontstaan FME (Feature Manipulation Engine)
Hoe werkt FME?
Wat is een transformer?
Ik wil graag aan de slag met FME, waar begin ik?
Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag die hier nog niet tussen staat? Laat het ons hier weten.

Het ontstaan van FME (Feature Manipulation Engine)
In 1993 heeft Safe Software FME ontwikkeld om andere ondernemingen te helpen met het delen van kaarten. Het was toen al wel mogelijk om kaarten met elkaar te delen, maar het kostte uren tijd en daarnaast ging er veel informatie verloren. FME is ontwikkeld om dat probleem op te lossen. Wij willen anderen ondersteunen met het verwerken en transformeren van (ruimtelijke) gegevens. Zo zijn wij sinds 2006 partner van Safe software, bezoeken we wereldwijd FME events en zijn we trots op onze persoonlijke band met de oprichters van Safe Software. Om onze expertise te onderstrepen zijn we moderator op de FME community en lossen we vrijblijvend problemen op van andere FME gebruikers. U kunt trouwens ook lid worden van deze FME community, klik hier voor meer informatie.
Ondertussen is FME doorgegroeid tot hét data-integratieplatform met de beste ondersteuning voor ruimtelijke gegevens wereldwijd. Het ondersteunt ruim 450 formats en wordt tegenwoordig voor veel meer gebruikt dan alleen het transformeren van ruimtelijke gegevens.

Hoe werkt FME?
FME brengt data bij elkaar ongeacht de format waarin het in geschreven is. De kracht van FME ligt in het gebruik van transformers voor het verwerken van data; data integratie. Dat betekent dat FME data bij elkaar brengt uit verschillende bestanden, vanuit verschillende organisaties om vervolgens een dataset te ontwikkelen die waardevolle en bruikbare informatie bevat. Dit gebeurt in FME Workbench. U kiest zelf welke data waardevol is en verwijdert gemakkelijk data die niets toevoegt aan het resultaat. FME Workbench bevat een verzameling transformers die elk een bepaalde actie uitvoeren op de data die door de transformer stroomt. Door deze transformers te combineren in een stroomschema-achtige omgeving is het mogelijk om snel complexe processen op te zetten. Deze processen (“workbenches”) kunnen uiteraard hergebruikt worden. De visuele aanpak, samen met de drag-en-drop bewerkingen maken de FME Workbench een fantastische ontwikkel- omgeving.

Wat is een transformer?
Een transformer is een object in FME workbench en hier zijn er in totaal 498 van. Zo'n transformer kan bijvoorbeeld data samenvoegen, gegevens splitsen of verschillende bestanden omzetten naar eenzelfde bestand. Met behulp van transformers krijgen we de mogelijkheid om data te manipuleren. We kunnen de structuur van data veranderen, ofwel; reorganiseren. Geen paniek, u hoeft ze niet allemaal te kennen of te gebruiken. Er wordt vaak een beperkt aantal transformers gebruikt. Benieuwd naar de meest gebruikte FME transformers? Kijk hier voor het totale overzicht. Hier staan de meest gebruikte transformers bovenaan.

Ik wil graag aan de slag met FME, waar begin ik?
Wij adviseren u graag met het kiezen van de juiste licentie. Wij inventariseren samen waarvoor u FME zou willen gebruiken. Er is namelijk de keuze uit FME Desktop, FME Server en FME Cloud. Daarnaast is er de keuze uit fixed of floating. Download hier ons stappenplan om alvast een inzicht te krijgen welke licentie u nodig heeft.

FME DesktopFME ServerFME DashboardsFME Cloud
Verbind en transformeer uw data en bouw een workflow in FME desktop.

Ontdek meer
Automatiseer uw workflows en laat ze draaien wanneer het u het beste uitkomt. 's Nachts bijvoorbeeld.

Ontdek meer
Beschik over de juiste gereedschappen om het functioneren van de server te managen en krijg inzicht in uw FME gebruik.

Ontdek meer
Maak gebruik van FME server zonder investeringen in hardware en software.

Ontdek meer

Na aanschaf staat het programma FME snel op uw gewenst apparaat, hierin bieden wij natuurlijk de bijbehorende ondersteuning. Wanneer u nieuw bent met onze software, adviseren wij onze kickstart basistraining voor meer gebruiksplezier. Hier leest u meer over onze trainingsmogelijkheden.

Probeer FME 14 dagen gratis
Als u eerst FME wilt proberen zonder verplichtingen, kunt u hier de demo versie downloaden. Dit is een evaluatie-licentie voor 14 dagen waarmee u alle aspecten kunt uitproberen. Als u vragen heeft tijdens deze periode kunt u uiteraard contact opnemen met Red Geographics.
Nederlands