Automatiseer je kaartproductie in vijf stappen!

Wie heeft de RED Velvet gewonnen?
8 juni 2022

FME en MAPublisher; wij combineren het beste van beide werelden!


Dat kaarten maken een vak apart is, weten we allemaal wel. Er zijn er genoeg die vraagtekens zetten bij het voortbestaan ervan. Wij zullen in deze blog niet alleen laten zien dat we’re here to stay, maar ook hoe we met de tijd meegaan. Wij combineren het verwerken van data met de kunst van kaarten maken.
Deze blog bestaat een 5-stappen plan over hoe wij het automatiseren van kaarten aanpakken. We vallen terug op het voorbeeld wat in deze webinar terugkomt, namelijk het opzetten van kaarten voor een fietsnetwerk.


1. Bereid de data voor met FME

FME transformeert je data door data van verschillende bronnen samen te brengen. Door Transformers te gebruiken kun je specifieke acties op de data uitvoeren. Elke Transformer representeert één actie. Dat kan samenvoegen, verwijderen, filteren of aanpassen zijn. FME’s kracht zit in het automatiseren van processen en de integratie met andere software. In dit geval vooral de integratie met Avenza’s MAPublisher.


2. Regel de basis in MAPublisher

MAPublisher is een plugin voor Adobe Illustrator. Het wordt veel gebruikt door cartografen die een kaart van hoge kwaliteit willen leveren met geografisch accurate inhoud.


Onderstaande afbeelding geeft de interface van MAPublisher weer.

Met de Plugin maak je kaarten met geografische data, door gebruik te maken van de 50+ GIS tools. Zo combineer je de design capaciteiten van Illustrator met de juiste uitvoerbaarheid van geo-data die MAPublisher levert.


Maak MAP Themes om tijd te besparen en consistent te blijven

Het maken van kaarten is een artistiek proces. Hierbij worden stijlen gedefinieerd. Wanneer meerdere kaarten met dezelfde stijl gemaakt moeten worden, kan er tot op zeker hoogte geautomatiseerd worden. MAPublisher maakt dit mogelijk dmv MAP Themes. Wanneer een bepaalde laag is geïmporteerd, wordt de van te voren aangemaakte stijl automatisch toegepast.


Onderstaande afbeelding geeft een overzicht van alle MAP Themes uit het voorbeeld weer.
Bovenstaande afbeelding laat als voorbeeld de specifieke instellingen van de "Terrain" MAP Theme zien.

MAP Themes opbouwen
  1. Geef aan op welke laag de stijlen van toepassing zijn
  2. De Auto-assign optie maakt het automatiseren binnen MAPublisher mogelijk
In het onderstaande voorbeeld is de voorwaarde dat de laagnaam met “Terrain” begint, anders wordt de stijl niet automatisch toegekend.
  1. Dit is een overzicht van alle regels die van toepassing zijn op de bepaalde laag
  2. De Rule Expression bepaalt op welke attributen de stijl wordt toegekend
  3. De Visual Properties bepalen hoe de objecten worden gevisualiseerd

3. Zorg voor de juiste data structuur voor automatische toewijzing van de MAP Themes

Het succes van het automatiseren hangt van een belangrijke factor af. De structuur van de data, de eigenschappen en de laagnamen moeten hetzelfde blijven. Alleen is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Daar komen wij van Red Geographics om de hoek kijken. Met onze ervaring in zowel FME als MAPublisher hebben wij hier vaak mee te maken gehad. In FME zorgen we ervoor dat de data transformatie gebeurd naast de generalisatie van de data om de uniformiteit te blijven garanderen.

Dit wordt opgeslagen in formats waar MAPublisher mee kan werken. Het ontwerp en stijlen komen als laatste. .


4. FME Auto Plugin

Safe Software heeft de FME Auto Plugin ontworpen. Deze plugin zorgt ervoor dat de output van FME direct naar MAPublisher gestuurd wordt. Zo wordt automatiseren nóg eenvoudiger. De MAP Themes worden zo namelijk gelijk toegepast, waardoor je resultaat in seconden klaar is.

Meestal is cartografie een tijdrovende en vooral handmatige klus. FME Auto haalt het eentonige en herhaaldelijke werk weg. Op deze manier blijft er tijd over voor het deel waar de cartograaf ook werkelijk zijn skills kan gebruiken. Namelijk het nakijken en afwerken van de kaarten.


Rekening houden met

Voor een map die er mooi uitziet, maar ook automatiseerbaar is, zijn er een aantal dingen waar we rekening mee moeten houden:
Wanneer je meerdere kaarten met dezelfde stijl maakt, zullen ze allemaal onder hun eigen naam aangemaakt moeten worden.
Zorg voor consistentie in het aanmaken van de laagnamen. In dit voorbeeld, de naam van de laag die het terrein bevat, moet altijd beginnen met het woord “terrein”. Anders slaat de auto-assign rule daar niet op aan en wordt die ook niet uitgevoerd.
De laagvolgorde is belangrijk. Zorg ervoor dat het sorteren al in FME gebeurt. Terrein is doorgaans de basis van een kaart. Daarbovenop komen de objecten zoals wegen, rivieren en gebouwen. Pas daarna heb je tekstplaatsing. Klopt de volgorde niet, zijn sommige objecten niet meer zichtbaar.
Er moet een Template document zijn waar de MAP Themes in aangemaakt zijn.


5. Tekstplaatsing met LabelPro

Tekstplaatsing is waarschijnlijk de meest tijdrovende klus van kaarten maken. MAPublisher heeft de plugin LabelPro. LabelPro automatiseert tekstplaatsing op basis van regels die je zelf kunt instellen.

Deze afbeelding geeft een overzicht van de regels die in het voorbeeld gebruikt worden om de teksten te plaatsen.

LabelPro heeft een grote verscheidenheid aan regels die de gebruiker kan instellen. Dit komt ook wel neer op trial en error om te zien wat naar wens werkt. Houd er ook hier rekening mee dat de resultaten gecheckt en hier en daar aangepast moeten worden.

Zorg ervoor dat de data:
in het juiste formaat is
in de juiste projectie is
in de juiste volgorde is
in de juiste schaal is
correct en unieke namen heeft

MAPublisher is bijzonder geschikt om met geo-data om te gaan. De plugin heeft daardoor ook veel opties om nog de data te wijzigen na het uploaden. Echter, door de data eerst in FME te bewerken is het niet meer een kwestie van snelheid versus kunst. Het is nu het beste van beide werelden.

Voorbeeld

Het voorbeeld in het webinar is een fietsnetwerkkaart. Dit netwerk bestaat uit verbindingen en knooppunten. Bij elk knooppunt hoort een kaart. Wat inhoudt dat er meer dan 40 kaarten gemaakt moesten worden voor dit netwerk. Dit project zou vier dagen hebben gekost zonder FME Auto. Nu is het project binnen een halve dag afgerond, met betere resultaten.


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/redgeographics.com/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Inge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nederlands