3 manieren voor het valideren van JSON

De wereld is een vleermuis
11 december 2020
Data trouble? Niet met GISArts!
4 juni 2021

JSON Validator: 3 manieren voor het valideren van JSON

JSON is online een van de meest gebruikte formaten om datagegevens uit te wisselen en op te slaan. Of je nu met webservices werkt of sensorgegevens, het is zeer waarschijnlijk dat JSON de voorkeur heeft wat betreft communicatie. Niet voor niets noemen we JSON de taal van het web. In dit blog delen we 3 manieren voor het valideren van JSON. Maar eerst leggen we nog even kort uit waarom JSON gevalideerd moet worden.

Waarom moet je JSON valideren?

JSON is de afkorting van Javascript Object Notation. Het is een gestructureerde beschrijving van data, in een leesbaar tekstformaat. Het wordt veel gebruikt voor het heen en weer sturen van berichten, maar daarbij is het natuurlijk wel van belang dat de goede structuur gebruikt wordt. Vandaar dat je JSON ook moet valideren. Daardoor weet je zeker dat de beide communicatiepunten dezelfde structuur gebruikt en de data correct verwerkt wordt.

Er zijn verschillende manieren om JSON te valideren, we bekijken er hier 3: (A) via online tools, (B) via libraries en (C) via de Enterprise oplossing FME.

Optie A: Online tools voor het valideren van JSON, ofwel de JSON validator

Als je een zoekopdracht in Google doet voor JSON valideren vind je hiervoor verschillende tools. Meestal zijn deze websites internationaal en klinkt JSON validation wellicht bekender. JSON valideren en JSON validator is natuurlijk hetzelfde. De online validatie tools werken in principe allemaal op dezelfde manier: je plakt er wat JSON data in en drukt op validation. Je krijgt dan te zien of de JSON wel of niet valide is en waar het probleem zit.

Een daarvan is bijvoorbeeld jsonlint.com:

Dit is een erg handige en snelle optie die we vaak zelf gebruiken. Jsonlint is een gratis website die helemaal gespecialiseerd is op het valideren van JSON.

Optie B: via libraries JSON valideren

Als je bezig bent je eigen applicatie te ontwikkelen kun je gebruik maken van verschillende open source libraries voor het valideren van JSON. Zo hebben we op Github deze json-schema-validator gevonden:

Op http://json-schema.org/implementations.html staat zelfs een compleet overzicht van beschikbare libraries.

Optie C: via FME JSON valideren

Ons favoriete pakket voor het verwerken van data is natuurlijk FME. FME ondersteunt JSON waarmee je jouw JSON validatie zelfs in een grotere workflow kan opnemen en het vervolgens automatisch kan laten uitvoeren. Dit zal niet alleen veel tijd besparen, maar verhoogt ook direct de kwaliteit van de gegevens.

FME transformer JSONValidator

JSON valideren met FME kan simpel door het kiezen van de juiste transformer. Voor het valideren van JSON kies je de JSONValidator transformer. Er gaat JSON in en afhankelijk van of het wel of niet valide is komt het uit een van beide output poorten. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om JSON te transformeren naar een ander formaat, zoals excel of CSV.

Hulp nodig bij het transformeren of valideren van JSON?

FME heeft honderden manieren voor het transformeren van data, inclusief het valideren en transformeren van JSON. Kom je er toch niet helemaal aan uit of wil je graag kennismaken met de FME software? Neem hier contact op en we helpen je graag!

Heb jij tips voor het valideren van JSON? Deel ze gerust hieronder, wij leren graag van je mee.


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/redgeographics.com/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 259
Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nederlands